Mit smukke vaskeri

Genre: Drama, komedie, kærlighed
Længde: 97 minutter
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk

MIT SMUKKE VASKERI skildrer 80’ernes London under Thatchers stramme konservative greb. Den pakistanske småkriminelle Nasser (Saeed Jaffrey) beder sin nevø, Omar (Gordon Warnecke), om at drive et forfaldent vaskeri i London. Med hjælp fra sin barndomsven, Johnny (Daniel Day-Lewis), lykkes det at omdanne vaskeriet til en succes og til et fristed for kvarterets beboere. Men Johnny har været involveret i det racistiske National Front og fortiden indhenter ham efterhånden, hvilket besværliggør venskabet med Omar og Omars familie. Situationen forværres yderligere af, at seksuelle spændinger opstår mellem Johnny og Omar.

MIT SMUKKE VASKERI er gennembruddet for 3 store britiske kulturpersonligheder. Det er Daniel Day Lewis’ gennembrudsfi lm, og han har siden vundet 2 Oscars for bedste skuespiller (Min venstre fod og There will be Blood) samt et væld af andre priser. Det er ligeledes instruktøren Stephen Frears’ gennembrudsfi lm, og han har siden instrueret klassikere som Farlige forbindelser, High Fidelity, Mrs. Henderson Presents og senest den Oscarvindende The Queen. Sidst men ikke mindst er det bestseller-forfatter Hanif Kureshis gennembrud. Han blev nomineret til en Oscar for manuskriptet og har siden skrevet forlæg til prisvinderne Intimacy (hovedprisen ved Berlin Festivalen 2001) og Venus (nomineret til en Oscar 2007).

Filmens samfundskritiske tema og moralske dilemma opleves ligeså nærværende og relevant i dag, som da filmen udkom første gang i 1985.


Originaltitel: My Beautiful Laundrette
INSTRUKTØR: Stephen Frears
MEDVIRKER: Saeed Jaffrey, Roshan Seth, Daniel Day-Lewis
PRODUKTIONSLAND: Storbritannien
Årstal: 1985

 

 

 

 
Mit smukke vaskeri.jpg